maanantai 3. maaliskuuta 2014

Yleisötilaisuuksia ei järjestetä

Kuva: Pekka Lassila
 
Sudenhoitosuunnitelmaa laadittaessa ei järjestätä kaikille avoimia yleisötilaisuuksia, mutta susireviirien asukkaita kuullaan muulla tavoin. Kuva Hiisijärven susitilaisuudesta viime lokakuulta.
 
Riistakeskus päivittää parhaillaan susikannan hoitosuunnitelmaa maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta. Työn lähtökohta on, että susireviireillä asuvat ihmiset ovat mukana kehittämässä toimenpiteitä kannanhoidolle.

Kaikille avoimia yleisötilaisuuksia ei kuitenkaan järjestetä.

Yleisötilaisuuksissa ovat Riistakeskuksen mukaan olleet korostuneesti esillä suden tuomat haitat, jotka eivät ole vuosien välillä juuri muuttuneet ja jotka tunnetaan verrattain hyvin. Kansalaisten laaja osallistuminen hoitosuunnitelmatyöhön mahdollistetaan keskustelufoorumin kautta. Foorumi tarjoaa yleisötilaisuutta paremmin tasapuolisen osallistumisen asuinpaikasta riippumatta ja sisältää ripauksen nykyaikaista innovatiivisuutta osallistamisen kentällä.

Maaliskuun aikana internettiin avataan keskustelufoorumi, joka mahdollistaa kaikkien halukkaiden osallistumisen toimenpiteiden kehittämistyöhön. Ideana on, että keskustelijoiden välisen vuorovaikutuksen kautta nousee uusia ideoita paremman kannanhoidon toteuttamiseksi.

Kuhmossa järjestetään syyskuussa myös työpajatoimintaa, joissa ideoidaan ja kehitetään pienryhmissä toimenpiteitä. Työpaja ei ole kaikille avoin. Osallistujat työpajoihin kutsutaan siten, että edustettuina on kattava otos susireviirin toimijoista.

Lisäksi Riistakeskus järjestää asiantuntijatyöpajoja sekä maalis-huhtikuun aikana laajan kansalaiskyselyn.

(Lähde: www.kuhmolainen.fi)
http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194880684048/artikkeli/yleisotilaisuuksia+ei+jarjesteta.html

Villit koirasudet vaarallinen vieraslaji

Johanna Heikkilä
Koiran ja suden risteymä poistettiin laumastaan 90-luvun puolivälissä viranomaisten luvalla. Risteymätunnusmerkeinä ovat mm. valkotupsuinen ja kippurainen häntä sekä turkin väritys.



Suomalainen riistalainsäädäntö tuntee koiran ja suden, mutta ei näiden risteymää koirasutta tai susihybridiä. Epäselvä tilanne on johtanut hitaaseen toimintaan näiden eläinten poistossa luonnosta.
Euroopan komission asiakirjoissa edellytetään, että koiran ja suden risteymät ja villiintyneet koirat on poistettava luonnosta viipymättä.

Metsästyslaissa määritellään riistaeläimet ja rauhoittamattomat eläimet. Jälkimmäisistä erikseen mainitaan villiintynyt kissa, jonka poistosta on säädökset.

Ministeri Jari Koskiselle jätettiin viime viikolla kirjallinen kysymys. Siinä kansanedustaja Reijo Hongisto (ps.) perää hallituksen toimia asiassa. Vastaus pitää antaa lähiviikkoina.

'Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka, niiden aiheuttamiksi vahingoiksi on arvioitu EU:n alueella 12,5 miljardia euroa.

Esimerkiksi Parkanon koirasusipentue hävitettiin tammikuussa 2010. Seudulta on myös tuoreita havaintoja epäilyttävistä yksilöistä. Satakunnan alueeltakin on ollut tietoja villikoiralaumoista.

(Lähde: www.kankaanpäänseutu.fi)
http://www.kankaanpaanseutu.fi/Uutiset/1194880562476/artikkeli/villit+koirasudet+vaarallinen+vieraslaji.html