maanantai 17. helmikuuta 2014

Järjestöt: Suomen, Ruotsin ja Norjan on suunniteltava susikannan hoito yhdessä

Jussi Leinonen - Lapin Kansan arkisto
www11987870
Kuvan susi on Ranuan eläinpuiston asukas.


Aamulehti, STT

Joukko pohjoismaisia luonnonsuojelujärjestöjä tahtoo, että uhanalaisten suurpetojen kantojen hoito suunniteltaisiin yhteispohjoismaisesti.

Yhteinen kannanhoito on 21 järjestön mielestä aloitettava sudesta. Järjestöjen mielestä suden suojelutilanne on suurpedoista huonoin niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin.

Suomesta vetoomuksen ovat allekirjoittaneet BirdLife, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Luonnonsuojeluliitto ja WWF.

Vetoomus lähetettiin maanantaina maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle, pääministeri Jyrki Kataiselle ja ympäristöministeri Ville Niinistölle.

Järjestöjen julkaisema tiedote on luettavissa esimerkiksi WWF:n internetsivuilla.

(Lähde: www.aamulehti.fi)

Metsästäjät epäilevät mustamaalausta susien salametsästysjupakassa

Pohjoiskarjalaiset metsästäjät ovat suivaantuneet susien salametsästyssyytöksistä. Pohjoiskarjalaiset metsästäjät haluavat ympärivuotisen valvonnan petoalueille koko maahan maineen puhdistamistamiseksi ja oikeiden salametsästäjien kiinnisaamiseksi. Metsästäjät epäilevät, että luontoaktivistit yrittävät mustamaalata heitä.



Susi kuvattuna Suomen ja Venäjän välisellä rajavyöhykkeellä Kuhmossa.
Susi kuvattuna Suomen ja Venäjän välisellä rajavyöhykkeellä Kuhmossa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Pohjoiskarjalaiset metsästäjät aikovat lisätä petoalueiden valvontaa ympärivuotiseksi. Valvonnan lisäämisen taustalla on susien salametsästysepäilyt. Poliisi tutkii parhaillaan törkeää metsästysrikosta Joensuun ja Tohmajärven alueella. Riista- ja kalatalouden pantasusien seurantapalvelua epäillään käytetyn apuna salametsästyksessä.

On epäilty, että susia olisi metsästetty Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun alueella moottoriajoneuvojen avulla. Pantasusien elinalueelta on löytynyt muun muassa moottorikelkkojen jälkiä.

- Aiomme lisätä valvontaa, että saisimme selville ketkä pantasusia seuraavat, Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Antti Kuivalainen painottaa.

- Aion esittää seuraavassa liittohallituksen kokouksessa, että kaikki piirit aktivoituisivat tässä asiassa. Nimenomaan sen vuoksi, että syytteet, joita me pidämme perusteettomina, saataisiin pois, Kuivalainen jatkaa.

 

Tahallista mustamaalausta


Salametsästysjupakka sai alkunsa, kun pohjoiskarjalainen poliisi kirjoitti aiheesta sosiaaliseen mediaan.

Pohjoiskarjalaiset metsästäjät ovat tulkinneet viranomaisten tekemät rajoitukset ja syytökset epäluottamukseksi. Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin mukaan epäluottamus vaikeuttaa viranomaisten ja metsästäjien yhteistyötä esimerkiksi suurriistavirka-avussa.
"Kyllähän tässä hiekkaa rattaisiin on tullut.

- Antti Kuivalainen
- Kyllähän tässä hiekkaa rattaisiin on tullut. Kyllä me vielä yritetään yhteistyö palauttaa. Poliisikin on ylilyöntinsä myöntänyt, että liian vauhdikkaasti tässä on metsästäjiä syytelty, piirin puheenjohtaja Antti Kuivalainen toteaa.

Metsästäjien mielestä heitä on mustamaalattu tarkoituksella.

- Kenttäväki vakavasti väittää, että metsästäjien piikkiin tehdään tätä häirintää. Itse epäilen, että päivitettävää suden kannanhoitosuunnitelmaa eivät kaikki tahot hyväksy, sillä metsästäjät haluaisivat selkeästi susille kannanhoidollisen metsästyksen ja häirikkösusien nopeamman metsästyksen.

Metsästäjissä on herännyt epäily, että luontoaktivistit yrittävät mustamaalata heitä.

Joensuun ja Tohmajärven alueelta löytyi muutamia viikkoja sitten pantasuden verijälkiä. Vielä ei tiedetä mistä verijäljet johtuvat.

 

Myös Tassu-järjestelmä yleisölle avoimeksi?


Pohjoiskarjalaiset metsästäjät puolustavat RKTL:n susinettiä. Heidän mukaansa pantaseuranta on koirametsästyksen kannalta oleellista.
"Pantaseurannan hyödyt ovat satavarmasti suurempia kuin sen haitat.

- Antti Kuivalainen
- Pantaseurannan hyödyt ovat satavarmasti suurempia kuin sen haitat. Sen sulkemista ei voida perustella.

Pohjois-Karjalan piiri haluaisi myös suurpetojen Tassu-järjestelmään enemmän avoimuutta. Suurpetoyhdyshenkilöt syöttävät tassutiedot järjestelmään. Järjestelmästä löytyy suden, karhun, ilveksen ja ahman jälkiä.

- Myös sen käyttöä pitää avata suurelle yleisölle. Se parantaa ymmärrystä pedoista, vähentää petovihaa ja -vahinkoja, Kuivalainen uskoo.


Lue myös

Anu Rummukainen Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/metsastajat_epailevat_mustamaalausta_susien_salametsastysjupakassa/7093513 

Joensuun taajamasusi jatkaa liikkeitään

Susi havaittiin viimeksi viime viikon puolivälissä. Poliisin mukaan susi tulee poikkeuksellisen lähelle asutusta ja päästää lähelleen ihmisiä.

Ylikomisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että viimeisimmät havainnot sudesta on viime viikon loppupuolella.

- Se on parin viikon sisään jo kolmas kerta kun sudesta on alueelta havaintoja.

Susi on liikkunut Kontiosuon jäteaseman ja Fortumin voimalaitoksen ympäristössä.  Eläin oleskelee kaatopaikan läheisyydessä ilmeisesti ruuan vuoksi.

- Viesti kertoo, ettei se ole arka, vaan se on päästänyt ihmisiä lähelle. Kyllähän se kummastuttaa ja voi olla mahdollista, että yksilö on koirasusi, Kostamo arvelee.

Suurelle yleisölle suden liikkeistä ei haluttu alun perin kertoa lainkaan. Mediahiljaisuutta perusteltiin sillä, ettei sutta lähdettäisi etsimään omin päin vapaaehtoisten voimin.

Lue myös



Lasse Laitinen Yle Pohjois-Karjala


(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/joensuun_taajamasusi_jatkaa_liikkeitaan/7093056