keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Katuvalaistus ei karkoita susia eikä paranna autoilijoiden tapoja

 

Yle Uutisten selvityksessä myös Kainuusta löytyi kuntalaisten mielestä joitain paikkoja, minne kaivataan lisävalaistusta.



Pimeä katuvalo
Kuva: Antti Eintola / Yle

Yle Uutiset selvitti nettikyselyssä julkisia paikkoja, joissa valaistus on huono tai lähes olematon. Karttaan merkittiin Kainuustakin muutamia paikkoja esimerkiksi Kuhmosta Ylä-Vieksistä.

"Pelottaa lähteä iltakävelylle, kun on pimmeätä.

– Kyläkaupalla, rivitalolla ja koululla on aikamoinen liikenne ja oma riskinsä. Siinä olisi varmasti lisävalaistuksen tarve. Mutta varmasti vieksiläiset ymmärtävät realiteetit ja tietävät, ettei katuvalaistusta ikinä tule, vaikka sitä pyydettäisi, arvioi Eeva Kyllönen Ylä-Vieksin kyläyhdistyksestä.

"Teällä pelottaa kun pimeästä soattaa SUSI hyökätä peälle.

Kyllösen mukaan susiasia on Ylä-Vieksissä jokapäiväistä elämää ja aiheuttaa huolta varsinkin pienten lasten vuoksi.

– Varsinkin nyt ensilumien aikaan hätkähdyttävää tietoa on, kuinka läheltä pihapiiriä suden jäljet löytyvätkään. Se on vain ajankysymys, että susilauma juoksee läpi pihan. Ne ovat niin lähellä, Kyllönen päivittelee.

– Vieksin alueella on kuitenkin 2–5-vuotiaita lapsia, jotka haluavat leikkiä ja temmeltää pihalla. Myös mummeja ihmetyttää ja pelottaa, milloin on se tilanne, että susi tulee pihaan. Susikanta on kasvanut liian isoksi, hän jatkaa.

Kyllönen ei usko, että katuvalaistus kuitenkaan ratkaisisi asiaa vaan ratkaisut on löydyttävä muualta. Hän korostaa, että ihmiset ovat kuitenkin Ylä-Vieksillä tottuneet elämään pimeässä ja syrjässä, ja luonnossa liikutaan mielellään.

 

Valaistus ei korjaa kaikkia ongelmakohtia


Myös Kajaanista karttaan merkittiin pari kohtaa, minne toivottaisiin lisävalaistusta.

"Kuluntalahdenkoulun kohdalla on suojatie ja juuri siltä kohdalta katuvaloissa on aukko. Pylväs tai pari ja suojatie olisi kunnolla valaistu ja lapset näkyisivät paremmin.

"Tänä päivänä tiukkojen määrärahojen aikana kylmä totuus on, että valitettavan huonosti aloitteisiin pystytään reagoimaan.
– Jani Huttula

– Siellä on ihan asianmukainen ja toiminnassa oleva tavanomainen tievalaistus. Mitään aukkokohtaa ei ole, joten siinä mielessä en ymmärrä, mitä palautteella tarkoitetaan. Onko sitten tilapäisesti ollut joskus lamppu tai kaksi pimeänä, mihin palautteen antaja on reagoinut, toteaa liikenteenhallintavastaava Jani Huttula Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

– Valaistuskauden aikana urakoitsija tekee kahden kuukauden välein huoltokierroksen. Silloin varmistetaan, että kaikki valaisimet toimivat. Jos on useita palaneita lamppuja, niitä käydään vaihtamassa huoltokierrosten välillä asiakaspalautteen perusteella, hän jatkaa.
    
"Mainuantie 1450: Kyseessä on loiva mutka VT5, ja kohdassa on liittymät molemille puolille tietä. Vaarallisia ohituksia!

– Kyseessä on tavanomainen paikka pohjoissuomalaisella tiestöllä. Siinä on kaarteisuutta ja kohdalla jonkinlaista mäennyppylää. Molemmista tulosuunnista, niin etelästä kuin pohjoisesta, on ohituskielto kohtaa lähestyttäessä. Se on se, millä tienpitäjä on asiaan reagoinut, Huttula selittää.

– Kohdalla on selkeä näkymäpuute ja siihen on reagoitu sulkuviivalla. Asia ei oikeastaan muuttuisi miksikään valaistuksella, hän jatkaa.

 

Aloitteita kannattaa tehdä


Tieliikennekeskukseen tienkäyttäjälinjalle tulee aika ajoin palautetta katuvalaistuksesta. Esimerkiksi Kainuusta on kirjattu noin 30 palautetta kuluvan vuoden aikana. Yleisimmin palautteet koskevat palaneita lamppuja.

Luminen maantie.
Kuva: Heli Sirviö / Yle

– Jos peräkkäisiä lamppuja on parikin kappaletta pimeänä, niin urakoitsijalla on viikko aikaa saattaa asia kuntoon. Yksittäinen pimeä lamppu vaihdetaan huoltokierroksella, kertoo liikenteenhallintavastaava Jani Huttula Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Osa palautteista tulee viranomaisilta.

– Jos esimerkiksi kolaripaikalla on mennyt valaisinpylvästä nurin ja tarvitaan paikalle sähkömies, niin palaute tulee saman järjestelmän kautta.

Kansalainen pystyy tekemään aloitteita Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen valaistuksen saamiseksi. Aloitteita voi tehdä myös kuntiin, josta viesti kulkee ELY-keskukseen.

– Tänä päivänä tiukkojen määrärahojen aikana kylmä totuus on, että valitettavan huonosti aloitteisiin pystytään reagoimaan. Pieniä valaistuksen jatkamisjaksoja pysytään tekemään, mutta pidempiä kilometrien valaistusjaksoja ei käytännössä pystytä tekemään, Jani Huttula kertoo.

– Jos asian kokee tärkeäksi, aloitteita kannattaa kuitenkin tehdä.

 

Lue myös

Minna Heikura Yle Kainuu 

(Lähde: www.yle.fi)
 http://yle.fi/uutiset/katuvalaistus_ei_karkoita_susia_eika_paranna_autoilijoiden_tapoja/7540430

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti