perjantai 19. kesäkuuta 2015

Susien tiedot julkistetaan avoimessa karttapalvelussa


 
Vapaaehtoiset luonnossaliikkujat ja metsästäjän keräävät susien ulostenäytteitä DNA-analyyseja varten. Kuva: Jukka Lehojärvi
 
Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus aloittavat valtakunnallisen hankkeen susien yksilötietojen keräämiseksi. Tieto yksilön tunnistamiseksi saadaan DNA-analyyseilla.

Lisäksi analyyseilla saadaan tietoa susilaumoista ja niissä olevien susien vähimmäismäärästä. Ensimmäiset tulokset pyritään julkaisemaan avoimessa karttapalvelussa syksyllä.

DNA analysoidaan metsästetyistä susista sekä susien ulostenäytteistä. Ulostenäytteitä kerätään erikseen järjestettävillä keräyksillä. Suomen riistakeskus luo ja kouluttaa keräysverkoston vapaaehtoisista metsästäjistä ja luonnossa liikkujista.

Ensimmäinen keräys alkaa syksyllä 2015, ja se toteutetaan noin 7–10 tunnetulla susireviirillä. DNA-analyysit tehdään Turun yliopiston Evoluutiobiologian sovelluskeskuksessa. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

(Lähde: www.kp24.fi)
http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=392128

torstai 11. kesäkuuta 2015

Useita susihavaintoja Juvan rajalla - Etelä-Savoon voi syntyä kesällä susilauma

 

LKS 20131216 - Susi (Canis Lupus) kuvattuna Suomen ja Venäjän välisellä rajavyöhykkeellä Kuhmossa. ... Wolf (Canis Lupus) near the Russian border in Kuhmo, Finland. LEHTIKUVA / Jussi Nukari \\Instructions: Kotimaa, stt 140 // Vastuuta suurpetopolitiikasta halutaan siirtää paikallisille.
  •  
  •  
Etelä-Savon lähin susilauma on havaintojen perusteella elänyt Mäntyharjan rajamailla Heinolan puolella. Nyt susista on runsaasti havaintoja myös Juvan pohjoisosista, Joroisten ja Rantasalmen rajalta. Arkistokuva. Kuva: Jussi Nukari

Juvan pohjoisosissa, Rantasalmen ja Joroisten rajamailla on tehty keväällä ja 
alkukesällä lukuisia havaintoja susista.

Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiaisen mukaan alueelle on muodostunut tai muodostumassa susien reviiri. Kyse ei siis ole läpikulkumatkalla olevasta yksittäisestä sudesta, vaan mahdollisesti kahdesta eri sudesta, jotka ovat jääneet alueelle.

- Tassu-havaintojärjestelmämme kertoo useista jälki- ja näköhavainnoista alueella viime aikoina. Karvanlähtöaikana on vaikea varmasti sanoa, onko kyseessä yksi susi, mutta näyttää siltä, että alueella on kaksi eri sutta.

Pakinmaalla riistakameraan tallentui esimerkiksi kuva puolikasta hirvenvasaa kantavasta sudesta. Hirvi on susille tyypillistä ravintoa.

Riistanhoitoyhdistysten petoyhdyshenkilöt tarkkailevat tilannetta. Kesän lopussa selviää, onko alueella susipari ja saavatko ne pentuja. Tällöin Juvan, Joroisten ja Rantasalmen rajamailla eläisi ainakin havaintojen perusteella Etelä-Savon ainoa susilauma.

Tällä hetkellä Etelä-Savoa lähin lauma elää Mäntyharjun rajalla, pääasiassa Heinolan puolella. Siellä vahvistettiin toissa keväänä ensin susireviiri, jonka jälkeen saatiin lopulta havaintoja myös pennuista.

Alueen asukkaille on merkitystä sillä, mikä susien tilanne on.

Yksittäinen, läpikulkumatkalla oleva susi on vahinkojen todennäköisyyden kannalta eri asia kuin aloilleen jäävä yksilö, saati lauma.

- Seuraamme tilannetta ja toimimme tarvittaessa ennakoivasti, Vartiainen sanoo.

Hänen mukaansa jotkut laumat ovat eläneet pitkään samalla alueella aiheuttamatta vahinkoa. Toiset laumat ovat aiheuttaneet vahinkoa eläintenpidolle.

Vartiaisen mukaan Heinolassa rakennettiin paikallisten metsästäjien toimesta ennakoivasti petoaita, koska alueella on lampaankasvatusta. Yhtään vahinkoa ei ole sattunut.

Jos Juvan pohjoisosan sudet ovat pari ja saavat pentuja, eläimistä tulee niin näkö- kuin muita havaintoja.

Vartiaisen mukaan muualla Etelä-Savossa vastaavaa tilannetta ei tällä hetkellä ole.

- Olemme saaneet muilta seuduilta vain yksittäisiä havaintoja susista. Yleensä reviiri muodostuu jo keväällä.

Sudet voivat saapua kaukaakin.

(Lähde: www.ita-savo.fi)
http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/useita-susihavaintoja-juvan-rajalla-etela-savoon-voi-syntya-kesalla-susilauma-293548