keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Susien pannoitus epäonnistui täysin


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ei onnistunut laittamaan lähetinpantaa yhdellekään sudelle viime talvena. Tutkimuslaitoksen mukaan pääsyy epäonnistumiseen oli poikkeukselliset lumiolosuhteet.

Susien pannoituskausi ajoittui tammikuun lopun ja huhtikuun lopun väliselle ajalle, mutta tuona aikana ei saatu sopivia lumikelejä. Susien onnistunut pannoitus vaatii riittävän paksua lumipeitettä, joka kantaa moottorikelkkaa.

Samalla paksun lumikerroksen päällä on oltava pehmeää lunta, joka upottaa sutta. Näin pannoitukset saadaan tehtyä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti vaarantamatta sutta, merkitsijöitä tai kalustoa, tutkimuslaitos selvittää.

RKTL:n mukaan tämä on ensimmäinen vuosi, kun yhtään sutta ei saatu pannoitettua. Susia on pannoitettu vuodesta 1998 lähtien. Edellisvuoden pannoituksista neljällä sudella on vielä toimiva panta, mutta niiden toiminta lakkaa kesän aikana, kun patterit loppuvat.

Ilman pantoja RKTL ei saa tietoa nuorten susien levittäytymisestä, vaelluksista ja asettumisesta uusille alueille. Lähetinpantatietojen puuttuessa susikannan arvioinnissa korostuvatkin nyt petoyhdyshenkilöiden kirjaamat susihavainnot ja maastotyö, RKTL muistuttaa.
TS

(Lähde: www.ts.fi)
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/639964/Susien+pannoitus+epaonnistui+taysin 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti