keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Metsästysmatkailu hyytyy Kainuussa, kun omaa koiraa suojellaan susilta

 

Kainuu menettää metsästysmatkailijoita susien aiheuttamien koiravahinkojen vuoksi. Kainuuseen tultaisiin mielellään metsästysmatkalle, mutta pennusta asti kasvatettua koiraa ei uskalleta päästää maastoon.

 

Metsästäjä ase kädessä.
Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Kainuulaiset matkailuyrittäjät menettävät paljon, kun metsästysmatkailijoita ei tule maakuntaan siinä määrin kuin aikaisemmin. Näin toteaa Kainuun Ajokoirakerhon puheenjohtaja Jouni Huovinen, joka kertoo, että metsästysmatkailijat jättävät tulematta susipelon vuoksi.

– On tehty laskelmia, joiden mukaan metsästysmatkailija käyttää viikossa noin 1300 euroa majoitukseen, lupiin, ruokaan ja kaikkeen muuhun. Kun lomansa syksyksi järjestäneitä miesporukoita jättää tulematta, niin onhan se merkittävä menetys alueen yrityksille.

Kainuu on erittäin hyvää metsästysaluetta, missä on hienot maastot ja hieno, puhdas luonto Huovinen kuvailee ja jatkaa, että metsästysmatkailijat haluaisivat kyllä tulla Kainuuseen, mutta riskejä ei haluta ottaa.

– Jos on kasvattanut koiran pennusta, se alkaa olla 3–4-vuotias ja toimii metsässä hienosti, niin kyllä sen varoen laskee irti täällä. Pitää olla varma tieto, ettei alueella ole petoja.

 

Ajokokeiden järjestäminen on tarkkaan mietinnässä


Kainuun Ajokoirakerhon puheenjohtaja Jouni Huovinen kertoo, että sudet ja niiden aiheuttamat koiravahingot ovat metsästäjien huulilla ja omistajat pelkäävät koiriensa puolesta. Myös ajokokeiden järjestäminen on vaikeutunut susien vuoksi. Huovinen kertoo, että on mietittävä ja valittava todella tarkkaan maastot, missä kokeita voidaan järjestää.

– Sitäkin on mietittävä, voidaanko ajokokeita ylipäätään järjestää. Tulevaisuutta mietimme hyvin tarkkaan, että minne kisoja voidaan viedä.
"Takavuosina Sotkamo on ollut hieno paikka järjestää tällaisia kisoja.
– Jouni Huovinen
Jo nyt on mietitty ensi syksyä, joilloin Kainuussa on suunniteltu järjestettävän koko Pohjois-Suomea koskeva ajokoe, jonka kolme parasta pääsee SM-kilpailuihin. Huovisen mukaan on pähkäiltävä todella tarkkaan, minne päin Kainuuta tällainen kisa voidaan sijoittaa.

– Tarvitsemme majoitustiloja ja ruokailutiloja. Koe kestää kaksi päivää, joten koiran omistajat ovat täällä silloin kolme vuorokautta. Tarvitsemme paljon tilaa ja tasapuolisia, hyviä maastoja, Huovinen selvittää.

– Takavuosina Sotkamo on ollut hieno paikka järjestää tällaisia kisoja. Siellä on majoitusliikkeitä, jotka ovat suhtautuneet meihin hyvin. Se puhuttaa hyvinkin paljon, että missä päin kisa nyt voidaan järjestää, hän jatkaa.

 

Susiseurannan puuttuminen on iso menetys


Hankaluuksia on kuluvana syksynä lisännyt se, ettei Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Susien pantaseuranta -verkkopalvelu ole ollut käytössä. Palvelua ei voitu avata, koska viime talvena ei saatu pannoitettua yhtään sutta.

Palvelun puuttuminen on Huovisen mielestä ollut merkittävä huononnus harrastukseen.

– Kun vuosi sitten järjestimme ajokokeita, niin pystyimme vielä koeaamuna tarkastamaan laumojen liikkeet ja sijainnin. Jos lauma oli tullut alueella, missä ajokoetta oli tarkoitus järjestää, niin pystyimme vielä aamulla perumaan sen alueen ja ottamaan toisen alueen käyttöön.

Minna Heikura Yle Kainuu 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/metsastysmatkailu_hyytyy_kainuussa_kun_omaa_koiraa_suojellaan_susilta/7556759 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti