maanantai 12. tammikuuta 2015

Susi- ja ilveshavainnot lisääntyneet




Toivo Heinonen. Kuva: Esko Keski-Vähälä
 
Riistanhoitoyhdistysten petoyhdyshenkilöille ilmoitettujen petohavaintojen määrä on lisääntynyt parissakymmenessä vuodessa rajusti. Esimerkiksi ahmahavaintoja tehtiin Keski-Pohjanmaan kennelpiirin alueella vuonna 2004 77 kappaletta, ja viime vuonna 496. Ilveshavaintoja ei kymmenen vuotta sitten ilmoitettu yhtään, kun vuonna 2014 niitä ilmoitettiin yli 1500. Ilmoitettujen susihavaintojen määrä on kymmenessä vuodessa kasvanut yli 15-kertaiseksi. Vuonna 2004 havaintoja ilmoitettiin 53 kappaletta, viime vuonna 820.

Tiedot selviävät Halsualla asuvan Keski-Pohjanmaan kennelpiirin jäljestysohjaaja Toivo Heinosen tilastoista, jotka ulottuvat vuoteen 1993 saakka.

Ilmoitetuista havainnoista ei voi tehdä johtopäätöksiä petoeläinten määrästä, sillä samasta eläimestä ilmoitetaan yleensä useita kertoja. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Samuli Heikkinen sanoo, että havaintojen kasvua selittää mm. uusien riistayhdyshenkilöiden kouluttaminen ja metsäautoteiden rakentaminen uusille alueille. Petoeläinten kantojen hän sanoo kuitenkin kokonaisuudessaan kasvaneen.

Heinonen sanoo, että etenkin ilves- ja susikanta on kasvanut Keski-Pohjanmaan alueella viimeisen parin vuoden aikana niin, että kannanhoidollisille metsästysluville on selvä tarve. Susien tulo ihmisasutuksen lähelle on Heinosen mielestä pysäytettävä.

Sekä Heinonen että Heikkilä korostavat, että jokainen havainto on edelleen tärkeä ilmoittaa petoyhdyshenkilöille.

– Jos järjestelmä menettää luotettavuutensa, tilanne karkaa käsistä. Silloin ei pystytä tekemään mitään arvioita kannan koosta, Heinonen sanoo.

Aiheestä lisää maanantain (12.1.) Keskipohjanmaassa.

(Lähde: www.kp24.fi)
http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=381492

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti