perjantai 20. helmikuuta 2015

Kaikista susiluvista valitettiin

 
 
Maanantaina susien metsästystä ei aloiteta Pohjois-Hämeessä, Satakunnassa eikä Varsinais-Suomessa.
Maanantaina susien metsästystä ei aloiteta Pohjois-Hämeessä, Satakunnassa eikä Varsinais-Suomessa. Hämeenlinnan ja Turun hallinto-oikeudet kielsivät välipäätöksissään susien pyynnin näillä alueilla siihen asti, kunnes valitus on ratkaistu oikeudessa. Kolmelle alueelle oli myönnetty yhteensä viisi suden kaatolupaa.

– Susia ei näillä alueilla tänä pyyntikautena kyllä kaadeta. Hallinto-oikeudessa käsittelyajat ovat useita kuukausia, kun taas kannanhoidolliset poikkeusluvat ovat voimassa kolme viikkoa, kertoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

Riistakeskus myönsi 24 kannanhoidollista poikkeuslupaa, joista kaikista valitettiin hallinto-oikeuteen. Kaikki hallinto-oikeudet eivät vielä perjantaina olleet ehtineet käsitellä valituksia. Poikkeusluvista ovat valittaneet pääasiassa luonnonsuojeluyhdistykset.

Härköselle valitusryöppy ei tullut yllätyksenä.

– Meille ilmoitettiin suoraan, että kaikista päätöksistä valitetaan.

Kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään pitämään susien aiheuttamat haitat kurissa. Kaatoluvilla suositellaan metsästettävän nuoria haittaa aiheuttaneita susia.

Pyynti tarkassa valvonnassa

Eniten poikkeuslupia on myönnetty Kainuuseen, joka sai luvan seitsemän suden pyytämiseen. Toiseksi eniten lupia sai Pohjois-Karjala. Sinne tulleesta kuudesta luvasta hallinto-oikeuteen valitti Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri.

– Riistakeskuksen myöntämät poikkeusluvat ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä on säädetty metsästämisestä lisääntymiskauden aikana. Pyynti pitäisi kohdentaa muihin kuin susilauman johtajayksilöihin. Miten on varmennettu, että pyyntiluvan saanut metsästysseurue voi tämän toteuttaa, perustelee valitusta luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Sanna Saarnio.

Metsähallitus peräänkuuluttaa tässä metsästäjien vastuuta.

– Jos lauman johtaja eli alfayksilö ammutaan, voi lauma hajaantua. Silloin mahdollisia häirikköyksilöitä saattaa lähteä vaeltamaan aiheuttaen paikallisia ongelmia, sanoo Pohjanmaan erätarkastaja Markus Aho.

Metsähallitus aikoo valvoa suden metsästystä tehostetusti valtion alueilla yhdessä poliisin, Rajavartiolaitoksen ja metsästyksenvalvojien kanssa.

– Kannanhoidollinen metsästys on yhteiskunnassa tällä hetkellä suurennuslasin alla. Haluamme turvata valvonnalla laillisen metsästyksen, Aho toteaa.

Metsähallituksen mukaan kannanhoidollinen metsästys saattaa aiheuttaa paikoin mielenilmauksia. Se muistuttaa, että metsästyksen tahallinen häirintä on rangaistavaa.

Kahden vuoden kokeilu

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi viime kuussa uuden sudenhoitosuunnitelman. Sen mukaan suojellun suden metsästystä kokeillaan kaksi vuotta.

Suden metsästykseen ei ole myönnetty kannanhoidollisia poikkeuslupia vuoden 2007 jälkeen, vaan kaikki luvat ovat olleet vahinkoperusteisia. Kannanhoidollisen metsästyksen lisäksi susia saa yhä kaataa Suomen riistakeskuksen myöntämällä vahinkoperusteisella poikkeusluvalla tai poliisin määräyksellä.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen susikanta on tällä hetkellä 220–245 yksilöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti