sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Yli 20 metsästyskoiraa suden hampaisiin tänä vuonna


Etelä-Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon susitihentymä on saanut koiranomistajat miettimään koko harrastuksensa mielekkyyttä.


Yhtä lukuun ottamatta kaikki tänä vuonna riistavahinkorekisteriin merkityt koiravahingot ovat osuneet tälle alueelle. Maa- ja metsätalousministeriön ylläpitämään rekisteriin on kirjattu susien aiheuttamia koiravahinkoja tänä vuonna 24.

- Viimeisen kahden vuoden aikana tilanne tuntuu räjähtäneen käsiin. Ei se pelkkää sattumaa ole, jos Sotkamossa jää kahden viikon aikana kaksi sutta auton alle, sanoo Suomen Laikajärjestö ry:n puheenjohtajana toimiva Jukka Tuikka.

Tuikka myöntää susien kuuluvan suomalaisen luontoon, mutta kanta on hänen mielestään tällä hetkellä paikoitellen liian suuri.

- Susi on luontojaan salojen arka eläin, joka pelkää ihmistä. Yhä useammin ne kuitenkin liikkuvat lähellä asutusta. Susi oppii taatusti väistämään taas ihmistä, jos sitä ruvetaan metsästämään, Tuikka uskoo.

Tuikan omistama Siltaniemen Lucy eli tuttavallisemmin Sasta on Suomen onnekkain venäläis-eurooppalainen laika. Kahdesti se on suden kohdannut ja yhä henki pihisee. Ensimmäinen kohtaaminen tapahtui 2012 syksyllä. Hirvien perässä ollut koira kohtasi tutkan perusteella sudet 1,5 kilometrin päässä isännästään.

- Nopeat kintut pelastivat sen, Tuikka toteaa.

Tänä syksynä ei käynyt yhtä hyvin, sillä syyskuun alussa sudet pääsivät sananmukaisesti iholle kiinni.

- Noin 600 metrin päässä kuului kauhea kiljahdus. Koira tuli metsästä hurjaa vauhtia rinta veressä ja sudet perässä. Sormet työnsin turkkiin ja tunsin heti, että sitä on purtu pahasti. Kurkkuun susi oli ottanut kiinni, tutkapannassa oli puremajälkiä ja samoin mahassa, Tuikka kertoo.


STT

(Lähde: www.iltalehti.fi)
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015112220708810_uu.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti