torstai 19. joulukuuta 2013

Päivitetty 19.12.2013 09:40, julkaistu 19.12.2013 09:39

Suurpetopolitiikan arviointi tuotti ideoita

Kuva: Alma median Arkisto Lassi Rautiainen
Johanna HeikkiläLähetä palautetta toimittajalle
Susien hoitosuunnitelman päivitystä on odoteltu jo pari vuotta.



Ruralia-insitituutin arviointi Suomen suurpetopolitiikasta vuosina 2007–2012 on valmistunut. Uusimmat avaukset Pohjois-Satakunnan kannalta olivat ahman siirtoistutukset sekä susikysymys. Kaikkiaan susipolitiikan todettiin olevan kestämätöntä nykyisellään.
– Vastuu susireviirien hoitamisesta voitaisiin siirtää paikallisille. Susilauman tulisi saada poikasia, vastaavasti kaadettavista yksilöistä päätettäisiin itse ja tapporaha otettaisiin käyttöön. Rahaa ei maksettaisi, jos on salakaatoja, Mari Pohja-Mykrä muotoili Ruralian ehdotuksia.
Susien hoitosuunnitelman päivitystä on odoteltu parisen vuotta. Hoitosuunnitelmaa on nyt luonnosteltu Suomen Riistakeskuksessa, ja sen on tarkoitus valmistua 2014. Sieltä on väläytelty ajatusta ”susihaittakorvauksista” petokeskittymille.
Susikannan hoitosuunnitelma (2005) oli ensimmäinen Suomen suurpetojen hoitosuunnitelmista. Mari Pohja-Mykrä Ruraliasta kertoi tutustuneensa sidosryhmien lausuntoihin ja mielipiteisiin kuulemistilaisuuksissa 2003–2004, sekä keränneensä uutta aineistoa kahdessa riskiverstaassa.
Arvioinnin tekijät olivat voineet ideoida ratkaisuehdotuksia suurpetokysymyksiin vapaasti.
– Työssä ei ole huomioitu oikeudellisia seikkoja tai valtion talouden asettamia rajoituksia, kommentoi osastopäällikkö Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosastolta.
Karhuja vähennetään jatkossakin poikkeusluvin. Niitä ei hevin karhunaaraiden kaatoon anneta, sillä Pohjois-Satakunta on ”kehittyvän karhukannan” hoitoaluetta.
Ahmaa ei ole metsästetty 30 vuoteen. Tänä vuonna ne ovat aiheuttaneet 5,42 miljoonan euron vahingot. Valtiovarainvaliokunta huomatti asiasta hiljattain ja totesi, ettei petovahinkojen kasvu voi jatkua.
Lausunnoille lähtevässä hoitosuunnitelmassa esitetään kaatolupia poronhoitoalueelle ja selvitystä siitä, mihin ahmoja siirrettäisiin muualla Suomessa.
Lisätietoa arvioinnista: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/131216_arviointi.html

(Lähde: www.kankaanpaanseutu.fi)
http://www.kankaanpaanseutu.fi/Uutiset/1194861688513/artikkeli/suurpetopolitiikan+arviointi+tuotti+ideoita.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti