maanantai 27. tammikuuta 2014

Suosittu susiseuranta menee katkolle

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL sulkee pantasusien seurantapalvelun netissä. Pannoitettujen petojen liikkeet katoavat julkisuudesta helmikuun lopussa. Tarkoituksena on parannella palvelua kevään ja kesän mittaan ja avata se jälleen ensi syksynä. Susiseuranta on ollut hyvin suosittu, kerrotaan tutkimuslaitokselta.

Kuvassa pantasuden reitti Toholammilla elo-syyskuussa
Pantasusi Kojon liikkeet piirtyivät kartalle elo-syyskuussa 2013. Kuva: RKTL
Tutkija Samuli Heikkinen toteaa, että nettipalvelua rukataan entistä paremmaksi tauon aikana. Metsästäjien ja käyttäjien ehdottamat parannuksetkin yritetään ottaa huomioon.
Pantaseuranta avattiin yleisölle syksyllä 2013. Parikymmentä pannoitettua ja netissä seurattavaa sutta ovat vaellelleet isolla alueella lähinnä Väli-Suomessa Virtojen ja Kuhmon välisellä kaistaleella.
Palvelua ovat erityisesti käyttäneet hyödykseen koirien kanssa metsästävät, jotka ovat voineet välttää alueita, joilla susi liikkuu. Näin on estetty se, että susi hyökkää metsässä liikkuvan koiran kimppuun.
– Palvelulla on vakiintunut käyttäjäkunta, joka klikkaa sivua päivittäin. Kiinnostus on muutenkin ollut laajaa. Ihmisiä kiinnostaa kovasti katsoa, missä sudet liikkuvat, summaa Heikkinen.
Susien elektronisen seurannan ongelma on virran loppuminen seurantapannoista. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla liikkuvan pantasusi Kilun panta on nyt pudonnut, koska sen patterit loppuivat.
– Virtaa riittää kahdeksasta kuukaudesta puoleentoista vuoteen. Sitten panta putoaa itsestään. Kilulla on ollut kaulassa edellisen vuoden panta, jossa virtaa on riittänyt yllättävän kauan, kertoo tutkija.
"Kiinnostus on muutenkin ollut laajaa. Ihmisiä kiinnostaa kovasti katsoa, missä sudet liikkuvat."
Kun pannat käyvät virrattomiksi, sudet pyydystetään ja merkitään uudestaan tai niiden tilalle otetaan toisia pannan saavia susia. Merkinnät alkavat helmikuussa. Pantoja on parikymmentä.
Pantaseurantaa on kritisoitu siitä, että tiedot päivittyvät liian harvoin, seitsemän tunnin välein. Vastakkain onkin kaksi eri tarvetta, kertoo Samuli Heikkinen.
– On harmiteltu, että koiratutkakin toimii paremmin kuin susiseuranta. Koiratutkan voi kuitenkin ladata joka ilta, mutta susipannan on toimittava melkein vuoden verran. Jos havaintoja halutaan useammin, niin virta ei riitä kovin pitkäksi aikaa, kuvaa Heikkinen pantaseurannan virtaongelmaa.

Kuvassa Heini Holopainen Yle Keski-Pohjanmaa 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/suosittu_susiseuranta_menee_katkolle/7048590 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti