torstai 30. tammikuuta 2014

Susireviirien ihmisiltä kysellään mielipiteitä

Ympäristö
torstai, 14:56 

Riistakeskus kyselee susireviirien sidosryhmiltä mielipiteitä susista helmikuun aikana. Kysely liittyy uusittavaan sudenhoitosuunnitelmaan.
Suunnitelman projektipäällikkö Mikael Luoma kertoo, että ensin odotetaan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen karttaa susireviireistä. Sen jälkeen lähetetään kyselylomakkeet ainakin kuntiin, kyläyhdistyksiin, metsästysseuroihin, riistanhoitoyhdistyksiin ja luonnonsuojelijoille.
Kyselyllä pyritään selvittämään pelisäännöt, kuinka eri alueilla tulee menetellä susien kanssa. Toistaiseksi missään ei ole määritelty esimerkiksi sitä, mikä on häirikkösusi.
Maaliskuussa on toinen kysely, väestörekisterikeskuksen otantaan perustuva kansalaiskysely. Siinä udellaan yleisesti ihmisten suhtautumista suteen.
Luoman mukaan kyselyjen tulokset ovat käytettävissä alkusyksyllä.
”Tarkoituksena on luoda lajin ekologisen kestävyyden tueksi työkalupakki, joka sisältää pelisääntöjä susikannan hoitoon. Esimerkiksi miten toimitaan, kun susipari asettuu alueelle”, Luoma sanoo.
20 lisääntyvän susiparin vähimmäismäärään Luoma ei usko helpotusta tulevan.
Esimerkiksi riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (Rktl) suurpetotutkija Ilpo Kojola on julkisuudessa jo useamman kerran epäillyt, ettei sellaista määrää susia Suomeen mahdu.
 
Reijo Vesterinen 
 
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti