Jo pelkkä tieto suden läsnäolosta aiheuttaa huolta
Paikallisten ääni halutaan paremmin kuuluviin susikannan hoidossa. Uusia keinoja ovat netin keskustelupalsta ja alueelliset työpajat. Verkkokeskustelussa suurimmaksi huoleksi koetaan suden tottuminen ihmiseen.
Susialueilla asuvien ääni halutaan paremmin kuuluviin susikannan hoidossa.
Riistakeskus ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos avasivat pari viikkoa sitten avoimen nettikeskustelun susista. Keskustelusta saatavaa tietoa käytetään pohjana syksyllä perustettavissa alueellisissa työpajoissa ja edelleen vuoden lopussa valmistuvan susikannan hoitosuunnitelman tekemiseen.
Riistakeskuksen projektipäällikkö Mikael Luoman mukaan suden ja ihmisen rinnakkaiseloon liittyviä ongelmia ei voida ratkaista ilman susialueilla asuvien hyväksyntää.
– Haemme susikannan hoitoon uutta, innovatiivista otetta. Maailmalta on monta esimerkkiä siitä, ettei eläinkonfliktien ratkaiseminen onnistu ilman paikallisten hyväksyntää.
Verkossa tuhat käyntiä päivässä
Verkon keskustelusivu sudenhoitosuunnitelmasta on lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Sivulla on keskusteltu muun muassa siitä, miksi sudet käyttäytyvät ongelmallisesti. Projektipäällikkö Mikael Luoman mukaan sivulla on noin tuhat käyntiä päivittäin. Suurimmaksi huoleksi on koettu suden tottuminen ihmiseen.
– Ongelmiksi koetaan muun muassa susien liikkuminen asuinpiirissä ja niiden aihuttamat vahingot koirille ja muille kotieläimille. Vastauksista näkee myös, että jo pelkkä tieto siitä, että alueella liikkuu susia, aiheuttaa pelkoa. Kaiken kaikkiaan keskustelu on ollut hyvin rakentavaa, kertoo Luoma.
Susityöpajat alkavat syksyllä
Susikysymysten pohdintaa jatketaan syksyllä paikallisissa susityöpajoissa.
– Työpajoissa susialueella asuvat miettivät, miten susikantaa tulisi kyseisellä reviirialueella hoitaa. Pajoihin kutsutaan ihmisiä, joiden elämään sudet jollain tavalla vaikuttavat. Tavoitteena on löytää uusia ideoita susikannan hoitoon, sanoo projektipäällikkö Mikael Luoma Riistakeskuksesta.
Riistakeskus Satakunnan alueella liikkuu RKTL:n helmikuun arvion mukaan 10-12 sutta.
Keskustelua susista käydään osoitteessa sudenhoitosuunnitelma.fi.
(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/jo_pelkka_tieto_suden_lasnaolosta_aiheuttaa_huolta/7168982
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti