perjantai 31. lokakuuta 2014

MTK: Suurpedot uhkaavat viljelijöiden turvallisuutta ja jaksamista – pelkona oikeuden ottaminen omiin käsiin

 

Eläinlääkärien ja maatalouden asiantuntijoiden ryhmä on huolissaan suurpetojen aiheuttamista ongelmista. Eläinsuojia ei ole aina suunniteltu pitämään petoja ulkopuolella. Myös viljelijät kokevat pitkästä aikaa turvattomuutta tilalla liikkuessaan. MTK:n ryhmä toivookin apua poliisilta, jotta ihmisten kärsivällisyys ei lopu.



Lehmä navetassa maitotilalla. 
Matkalla navettaan ei ole koskaan tarvinnut pelätä turvallisuutensa puolesta, toteaa maitoyhteistyöryhmä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Keski-Pohjanmaan alueen eläinlääkäreistä ja maatalouden asiantuntijoista koostuva maitoyhteistyöryhmä on huolissaan ongelmista, joita suurpedot aiheuttavat kotieläimille ja ihmisille.

Ryhmän mukaan riistakameroiden havainnot todistavat, että suurpetoja liikkuu maatiloilla paljon. Ne ovat myös raadelleet kotieläimiä ja käyneet pihoilla repimässä keräilyä odottamassa olleita kuolleita eläimiä. Myös lemmikit ja metsästyskoirat ovat vaarassa, ja niitä on ryhmän mukaan kadonnut pihoilta.

Kotieläinten pitoon ei sataan vuoteen kuulunut varautuminen susien ja karhujen varalta, MTK:n ryhmä korostaa:

– Koskaan aikaisemmin ei ole tarvinnut miettiä, onko hoitajan turvallista kulkea oman pihan läpi navettaan iltatarkastusta tekemään, tai onko oikeaoppisesti raatokuljetusta odottava kuollut vasikka hävinnyt kokonaan vaiko mahdollisesti revitty ja levitetty pihamaalle, tiedotteessa todetaan.

"Jos vastaavia tapauksia tapahtuisi kaupungeissa, petoeläimet hävitettäisiin nopeasti
– MTK:n maitoyhteistyöryhmä tiedotteessaan

Kaikkia eläinsuojia ei ole myöskään suunniteltu estämään päättäväisen eläimen pääsyä rakennukseen vahinkoa aiheuttamaan. Jo pelkkä pedon läsnäolo pihalla voi aiheuttaa eläimissä pakoreaktion, varoittaa maitoyhteistyöryhmä:

– Suljetussa tilassa säntäilevät eläimet saattavat loukata itseään ja toisiaan, kun ne vaistojensa mukaisesti yrittävät paeta.

 

"Kyse on turvallisuuden lisäksi jaksamisesta"


MTK:n ryhmä toteaa myös, että silloin kun petoeläimet pihalla olivat arkea, isännillä oli oikeus hoitaa ongelma itse.

–  Nyt sitä mahdollisuutta ei ole.

Ryhmän mukaan tilanne kertoo myös ihmisten eriarvoistamisesta:

"Jos ihmiset kokevat, että mistään ei saa apua vaikka sitä on useasti pyydetty, voi kärsivällisyys loppua ja oikeudenkäyttö otetaan omiin käsiin.
– MTK:n maitoyhteistyöryhmä tiedotteessaan

– Jos vastaavia tapauksia tapahtuisi kaupungeissa, petoeläimet hävitettäisiin nopeasti.  Maaseudulla ne katsotaan kuuluvan, siellä asuvista ihmisistä välittämättä.

Yhteistyöryhmä toivoo apua poliisilta, ja vetoaa siihen, että kyseessä on sekä eläinten että viljelijäperheiden turvallisuus ja myös jaksaminen. Se pelkää myös, että tilanne voi johtaa huonoihin ratkaisuihin:

–  Jos ihmiset kokevat, että mistään ei saa apua vaikka sitä on useasti pyydetty, voi kärsivällisyys loppua ja oikeudenkäyttö otetaan omiin käsiin. Yleensä siinä tilanteessa käytetyt ratkaisut eivät ole parhaita mahdollisia, ryhmä varoittaa tiedotteessaan.


Sari Vähäsarja Yle Keski-Pohjanmaa 

(Lähde: www.yle.fi)
 http://yle.fi/uutiset/mtk_suurpedot_uhkaavat_viljelijoiden_turvallisuutta_ja_jaksamista__pelkona_oikeuden_ottaminen_omiin_kasiin/7589437?ref=leiki-uup

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti