perjantai 31. lokakuuta 2014

Norjalainen pantasusi vaeltaa Lapissa, suomalaisporo maistuu sille hyvin

Kuva: aftenpost.no kuvakaappaus
 
Norjalainen pantasusi palasi syksyllä Suomessa aikoinaan pannoitetun isoisänsä kotiseudulle Lappiin.


Kittilän yläpuolella taivaltaa tällä hetkellä harvinainen susihukka. 

Norjassa viime talvena GPS-pannoitettu nuori urossusi on tehnyt maailmanennätyksen vaeltamalla synnyinreviiriltään linnuntietä yli 1000 kilometrin päähän Suomen Lappiin.

Suomen riistakeskuksen mukaan susi pannoitettiin helmikuussa osana skandinaavista susitutkimusprojekti Skandulvia Norjan Hedmarkissa, josta se aloitti pitkän vaelluksensa kohti pohjoista huhtikuun puolivälissä. Kesän kuluessa se liikkui määrätietoisesti läpi Pohjois-Ruotsin ja ylitti Tornionjoen Kolarin kohdalla elokuussa. Sen jälkeen nuori pantasusi on liikkunut Suomessa Kittilän, Sodankylän ja Inarin kuntien alueilla.

Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelijan Harri Norbergin mukaan norjalaissudelle on maistunut Suomen vierailullaan myös lappilainen poro. Sen on havaittu ajaneen matkan varrellaan myös hirveä. Poikkeuslupaa vieraan kaatamiseen riistakeskukselta ei ole kuitenkaan ainakaan vielä haettu. 

Nuoren urossuden liikkeistä Suomessa on saatu paikkatietoa Skandulv-projektin kautta, ja sitä on välitetty tiedoksi alueella toimiville paliskunnille, Metsähallitukselle, riistanhoitoyhdistyksille ja kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisille. Erityistä mielenkiintoa tämän suden pitkään vaellukseen tuo se, että se on aiemmin Suomesta Skandinavian susipopulaatioon siirtyneen urossuden F2-sukupolven jälkeläinen. Toisin sanoen sen isoisä on lähtöisin Tornionjoen itäpuolelta.

Norjalaishukan liikkeistä keskusteltiin perjantaina Rovaniemellä järjestetyssä Suomen riistakeskuksen työpajassa. Työpaja oli osa uutta susien kannanhoitosuunnitelmaa ja sen valmistelua. Työpajan vetäjän, projektipäällikkö Mikael Luoman mukaan uudessa suunnitelmassa on tarkoitus ottaa aiempaa enemmän huomioon myös sosiaaliset näkökulmat.

Uudessa suunnitelmassa halutaan korostaa paikallisuutta ja puuttua myös susien toimiin. Tämä tarkoittaa mahdollisesti aiempaa enemmän sudenkaatolupia ongelma-alueille, joilla on isoja susipopulaatioita.

Lapissa teknologian toivotaan tuovan apua paliskunnille. Havaintojärjestelmiin kaivataan nopeampaa tiedonkulkua ja lisää havaintoja, joista olisi apua susivahinkojen torjunnassa.

Lappi on susien läpikulkualuetta. Hoitosuunnitelmassa halutaan turvata suomalaisten ja venäläisten susien liikkuminen muualle Skandinaviaan niiden susikannan turvaamiseksi.

Ministeriö ottaa käsittelyyn uuden hoitosuunnitelman ensi vuoden alussa.

Norjalaisen pantasuden vaelluksesta kertoi ensimmäisenä Aftenposten-lehti.

(Lähde: www.lapinkansa.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti