tiistai 11. marraskuuta 2014

Tutkija löi pöytään selvän luvun susista: "Tässä menee sietokyvyn raja"

 

Arkistokuva
6486776
Suden jälki lumessa.



Juha Vainio

Susien harkittua metsästämistä ollaan sallimassa Suomessa. Asetus on tulossa voimaan ensi tammikuussa.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) sanoi Lännen Medialle, ettei susia ole tarkoitus ryhtyä vainomaan, vaan susikannasta aiotaan huolehtia Suomessa.

Tutkija Samuli Heikkinen riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta sanoo, että hallitusti tapahtuvalla susien harventamisella ei välttämättä ole kovin suurta merkitystä Suomen susikannalle.

- Susi on kohtuullisen voimakas lisääntyjä. Jos sieltä otetaan jonain vuonna yksilöitä pois, ne korvaantuvat ajan mittaan.

- Ajatuksena on ok, että otetaan pois yksilöitä, jotka aiheuttavat harmia. Mutta osataanko se toteuttaa oikein? Entä, jos vahingot eivät vähene? Ollaanko siinä tilanteessa, että jotta vahingot alkavat vähentyä, pitää poista toinen, kolmas ja neljäskin yksilö? Missä menee se raja, että harventaminen muuttuu hallitsemattomaksi, kysyy Heikkinen.

Orpo haluaa, että viranomaiset, susien suojelijat ja muut asiasta kiinnostuneet saataisiin samaan pöytään keskustelemaan kannanhoidosta. Heikkinen toisi pöytiin faktaa susien elinvoimaisuuden säilyttämisestä.

- Susikanta saadaan pysymään elinvoimaisena, kun täällä on 20 susilaumaa ja itäraja on auki, jotta sieltä tulisi susille uutta geenipohjaa. Jos sudet ovat liian sisäsiittoisia, se olisi geneettisesti huono asia, ja niille tulisi ajan mittaan muun muassa terveysongelmia.

Viime helmikuussa tehdyn arvion mukaan Suomessa oli noin 140–155 sutta. Tutkijan mukaan viimeisimmät tiedot viittaavat siihen, että susien kokonaismäärä olisi noussut noin 200 yksilöön.-

Tässä näyttää menevän myös ihmisten sietokyvyn raja.

Tutkija muistuttaa, että muutama vuosi sitten, kun susien määrä kävi parissasadassa, susista kohistiin paljon. Nyt, hiljaisten vuosien jälkeen keskustelu on jälleen käynnissä.

Elinvoimaisen kannan alaraja kulkee siis ihmisten sietokyvyn ylärajalla.

- Se onkin suuri haaste, että miten susien elinvoima ja ihmisten sietokyky saadaan kulkemaan rinnakkain. Siinä sitä on miettimistä.

Heikkisen mukaan luonnon kantokyky Suomessa ei ole vielä täynnä susien osalta. Hän viittaa kahvipöytäkeskusteluihin, joissa on heitetty hurjia lukuja siitä, kuinka paljon susia mahtuisi Suomeen.

- Tila ja ravinto määrittävät luonnon kantokyvyn. Joskus on heitetty arvioita, että Suomessa voisi olla jopa parituhatta sutta. Todellisia laskelmia ei ole pystytty suorittamaan.

(Lähde: www.aamulehti.fi)
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194939988542/artikkeli/tutkija+loi+poytaan+selvan+luvun+susista+tassa+menee+sietokyvyn+raja.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti