tiistai 9. joulukuuta 2014

Susikanta vahvistunut merkittävästi - Etelä-Savossa on yksi lauma 

 

LKS 20131216 - Susi (Canis Lupus) kuvattuna Suomen ja Venäjän välisellä rajavyöhykkeellä Kuhmossa. ... Wolf (Canis Lupus) near the Russian border in Kuhmo, Finland. LEHTIKUVA / Jussi Nukari \\Instructions: Kotimaa, stt 140 // Vastuuta suurpetopolitiikasta halutaan siirtää paikallisille.
Susien määrää on vaikeampi arvioida lumettomana talvena. RKTL:n antaa alkuvuodesta tarkemman arvion. Kuva: Jussi Nukari


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan Suomessa on noin 29–41 susilaumaa. Näistä 5–8 on yhteisiä laumoja Venäjän kanssa.
 
Susikanta on vahvistunut merkittävästi viimeisestä arviosta. Helmikuussa 2014 ennen lisääntymiskautta RKTL arvioi maassamme olevan 24 laumaa, joista rajalaumoja oli kahdeksan.
 
Itä-Suomen alueella on todennäköisesti syntynyt 18–24 pentuetta. Etelä-Savossa arvioidaan olevan yksi lauma. Pohjois-Savossa laumoja on 3–4, Kainuussa 8–9 ja Pohjois-Karjalassa 6–10. Kainuun ja Pohjois-Karjalan laumoista 4–7 elää Suomen ja Venäjän rajan tuntumassa, ja ne ovat osan ajasta Venäjän puolella.
 
Länsi-Suomen kannanhoitoalueella on arvion mukaan syntynyt 10–14 pentuetta. Satakunnassa ja Keski-Suomessa arvioidaan olevan yksi lauma, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Hämeessä kaksi, Pohjanmaalla 3–5 ja Oulun alueella 2–3.
 
Poronhoitoalueella on tehty havaintoja 1–3 laumasta, jotka liikkuvat poronhoitoalueen eteläisellä rajalla Kainuussa. Poronhoitoalueella on lisäksi yksin liikkuvia susia, sillä alueelle siirtyy nuoria yksilöitä Suomen laumoista ja naapurimaista.
 
Voit katsoa susilaumojen sijainnin kartalta tästä. 
 
Nyt tehty arvio susilaumojen määrästä perustuu petoyhdyshenkilöiden kirjaamiin havaintotietoihin pentueista tai laumoista. Havaintoja on kirjattu elo-marraskuussa aikana 989 kappaletta. Arviossa on hyödynnetty myös muiden tahojen havaintoja.
 
Havaintoja kertyy sulan maan aikana vähäisesti, mikä hankaloittaa laumojen määrän arvioimista. RKTL:n tarkempi, lumipeitteen aikana tehtäviin maastohavaintoihin perustuva kanta-arvio susikannan koosta annetaan alkuvuodesta.

(Lähde: www.lansi-savo.fi)
http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/susikanta-vahvistunut-merkittavasti-etela-savossa-yksi-lauma-240123

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti