torstai 15. tammikuuta 2015

Metsästäjät kiittelevät häirikkösusien poistolupia




Metsästäjäliitto katsoo, että susien kannanhoidollisen metsästyksen lupakiintiötä on kasvattava. Häirikkösusien poistotarpeen myöntämistä liitto kiittelee.


Metsästäjäliiton mielestä kannanhoidollisten lupien myöntäminen on paras tapa pitää susikanta ihmisarkana. Asetusesityksen mukainen 29 suden lupamäärä on kuitenkin liian matala, liitto katsoo.

”Laumojen selvän lisääntymisen vuoksi lupakiintiön ylärajaksi tulisi määritellä 58 sutta, mikä mahdollistaisi kaikkien haettujen lupien myöntämisen”, todetaan liiton tiedotteessa.

Metsästäjäliiton näkemys on siten päinvastainen, kuin asiaan tänään myös kantaa ottaneen WWF:n. WWF pitää 29 suden metsästystä ylimitoitettuna.

Sudenhoitosuunnitelmassa on susikannan tasoa nostettu 20:sta 25 laumaan. Metsästäjäliitto katsoo, että aiemmassa sudenhoitosuunnitelmassa määritelty susikannan koko, 20 lisääntyvää laumaa, olisi edelleen oikea taso.

Liiton mielestä kannan enimmäismäärän ylittävä susimäärä tulee aina voida poistaa.

Metsästäjäliitto perää helpotusta myös käytännön toimiin: metsästyslupien byrokratiaa pitää keventää ja luvan saantia ripeyttää. Lisäksi toistuvasti pihoissa vierailevat häirikkösudet tulee liiton mielestä voida poistaa ilman aikaa vievää hakemusprosessia kuten häirikköilvekset ja -karhut.

”Kun susi uhkaa ihmistä, koiraa tai muuta kotieläintä, hätävarjelun on sallittava suden ampuminen tapahtumapaikalla.”

Metsästäjien mukaan myönteistä esityksessä on se, että siinä esitetään korvattavaksi täysimääräisesti ja nopeasti suden koirille ja tuotantoeläimille aiheuttamat vahingot.

Suunnitelma ei kuitenkaan riittävästi huomioi paikallisten näkemyksiä.
Juhani Reku
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti