keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

75 sutta kuoli kuoli talven aikana - viimeksi yhtä paljon 1900-luvun alussa

Suomessa kuoli talven aikana ainakin 75 sutta. Määrä on ollut yhtä suuri viimeksi viime vuosisadan alussa. Viime vuonna susia kuoli 41.

Susista 43 tapettiin kannanhoidollisessa metsästyksessä. 25 sutta tapettiin poikkeusluvilla tai poronhoitoalueilla. Loput seitsemän ovat kuolleet liikenneonnettomuuksissa, ammuttu turvallisuussyistä tai löydetty kuolleina.

– Yli puolet talvella kuolleista susista oli täysikasvuisia, lisääntymiskykyisiä yksilöitä. Se on sattumaa, mutta voi vaikuttaa susien lisääntymiseen negatiivisesti, sanoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskus Lukesta.

Myös metsästämällä tapettujen susien määrä on poikkeuksellisen suuri. Kojola arvioi, että Suomi saattaa joutua taas EU-tuomioistuimeen suden riittävän suojelemisen laiminlyönnistä.

Susi on erittäin uhanalainen laji. Etenkin lisääntymiskykyisiä yksilöitä arvioidaan olevan Suomessa liian vähän. Suomessa on tällä hetkellä arviolta 200–235 sutta.

46 poikkeuslupaa

Suomen riistakeskus myönsi viime vuoden lopulla talveksi 46 poikkeuslupaa kannanhoidolliseen metsästykseen. Määrä kasvoi 22:lla viime vuodesta. Kannanhoidollinen metsästys on ollut sallittua kahden vuoden ajan.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat arvostelleet päätöstä kovin sanoin.

– Kannanhoidollisen metsästyksen sallimisella pyritään kasvattamaan susien sosiaalista hyväksyttävyyttä suomalaisten keskuudessa, ja metsästäjillä on ollut mahdollisuus säädellä kannan kokoa, Kojola sanoo.

Hänen mukaansa pääsyy Suomen päätökseen myöntää poikkeuslupia kannanhoidolliseen metsästykseen on salametsästys. Vaikka oikeuteen ovat päätyneet vain Keski-Pohjanmaan Perhon kolmen vuoden takaiset kolmen suden salakaadot, ilmiö on todennäköisesti paljon laajempi.

Monen vuoden ajan metsästyslupia myönnettiin vain vähän, mutta susikanta ei kasvanut siitä huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti