keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Evira tutkii susien ruumiita kolmesta syystä

 

Ammutulle sudelle tehdään ruumiinavaus Oulussa 23. maaliskuuta 2016. Lehtikuva/ Marcus Lillkvist / SPT
Ammutulle sudelle tehdään ruumiinavaus Oulussa 23. maaliskuuta 2016. Lehtikuva/ Marcus Lillkvist / SPT

Ruumiinavaussalissa makaa jo 13:s susi tänä vuonna. Oulussa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimusyksikössä susi kuvataan ja tutkitaan yksityiskohtaisesti.

Eläinlääkäri Minna Nylund ja laboratorioassistentti Jouni Luonuansuu aloittavat mittaamalla ja punnitsemalla ruumiin.

Kyseisen suden ampuivat metsästäjät poliisin pyynnöstä. Viikkoa ennen ampumista se oli liikkunut lähellä asutusta Liedossa ja Piikkiössä ja käyttäytynyt oudosti.

Evira tutkii susien ruumiita kolmesta syystä. Ensiksi on tärkeää seurata, miten susikanta voi. Lisäksi halutaan ymmärtää, miksi sudet käyttäytyvät epänormaalisti. Susi voi myös kuljettaa tauteja, jotka voivat tarttua ihmisiin.

Tavallisesti vuoden aikana tutkitaan noin kymmenen ruumista. Tämä vuosi on ollut ennennäkemättömän kiireinen.

–  Ei ole mennyt kolmea kuukautta, ja tämä on jo 13:s. Valtaosa tutkittavista susista on sellaisia, jotka on ammuttu poliisin luvalla, Nylund sanoo.

Suomessa kuoli talven aikana ainakin 75 sutta. Määrä on ollut yhtä suuri viimeksi viime vuosisadan alussa. Viime vuonna susia kuoli 41. Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskus Lukesta arvioi, että Suomi saattaa joutua taas EU-tuomioistuimeen suden riittävän suojelemisen laiminlyönnistä.

Susi on erittäin uhanalainen laji. Etenkin lisääntymiskykyisiä yksilöitä arvioidaan olevan Suomessa liian vähän. Suomessa on tällä hetkellä arviolta 200–235 sutta.

TS–STT

(Lähde: www.ts.fi)
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/857439/Evira+tutkii+susien+ruumiita+kolmesta+syysta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti