tiistai 18. marraskuuta 2014

Sotkamon ongelmasusi edelleen liikkeellä – "Kyllähän tämä turhauttaa"

 

Sotkamoon myönnettiin sudenpyyntilupa tämän kuun alussa. Luvan ehdot ovat kuitenkin niin tiukat, ettei metsästystä ole päästy vielä aloittamaan. Vaarana on, ettei kolme viikkoa voimassa olevaa lupaa ehditä hyödyntämään.



Susi hakkuuaukealla
Kuva: Pentti Kallinen / Yle


Suomen riistakeskus myönsi poikkeusluvan suden pyyntiin sekä Kainuussa että Pohjois-Karjalassa. Kainuun poikkeuslupa myönnettiin Sotkamon pohjois-osaan, jossa sudet ovat aiheuttaneet toistuvasti koiravahinkoja syksyn aikana.

Poikkeuslupaan on sisällytetty ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta sitten, kun susi on tullut päätöksen antamisen jälkeen lähemmäksi kuin 100 metriä asuttua rakennusta, tai kun katkeamattomalla jäljityksellä voidaan varmistaa pyynnin kohdistuminen juuri siihen suteen, joka on liikkunut asuinrakennuksen tuntumassa.

Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppainen kertoo, että tiukkojen ehtojen vuoksi metsästystä ei ole vielä päästy aloittamaan.

– On ollut tilanteita, joissa susi on vieraillut kesäasunnon tai vanhan talon pihassa, jossa ei asuta vakituisesti. Sata metriä ei ole täyttynyt niissä tapauksissa, missä susi on vieraillut asutun asunnon läheisyydessä. Huonon lumitilanteen vuoksi jäljittäminen on vaikeaa.
"Sata metriä ei ole täyttynyt niissä tapauksissa, missä susi on vieraillut asutun asunnon läheisyydessä.
– Jukka Kemppainen
Jukka Kemppainen kertoo jälkeenpäin kuulleensa tilanteista, joissa susi on vieraillut alle sadan metrin päässä asutuista rakennuksista, mutta asiasta ei ole ilmoitettu ajoissa.

– Jäljille on lähdettävä vuorokauden kuluessa siitä, kun susi on vieraillut pihassa. Vuorokausi on ehtinyt täyttyä ennen kuin tieto pihassa käynnistä on tullut. Tieto metsästyksenjohtajalle ei ole tullut riittävän ajoissa.

 

Ongelmasusi on tiedossa


Lupa on voimassa kolme viikkoa eli 26. marraskuuta saakka. Vaarana on, että lupa jää kokonaan hyödyntämättä, sillä luontokaan ei lupaa helpostusta metsästystä odottaville.

– Lunta ei ole luvattu lähipäiville. Lunta ei tarvittaisi kuin muutama sentti, että sutta pystyttäisi jäljittämään. 2–3 kertaa olen käynyt mittaamassa matkan pihasta. Tuloksina on ollut 179 metriä, 172 meriä ja 199 metriä. Eli susi on ihan selvästi haistellut pihapiiriä, mutta ei ole kuitenkaan tullut lähemmäs.
"Susi on ihan selvästi haistellut pihapiiriä, mutta ei ole kuitenkaan tullut lähemmäs.
– Jukka Kemppainen
Ongelmasusi on Kemppaisen mukaan tiedossa, mutta luvan ehdot eivät ole täyttyneet. Valmius käynnistää metsästys on olemassa, kunhan ehdot täyttyvät.

– Kyllähän tämä turhauttaa, kun tietää tarkkaan, mikä susi aiheuttaa ongelmat, Kemppainen kertoo tunnelmista Sotkamosta.

– Suomen riistakeskukselta pitäisi kysyä, onko luvalle mahdollisuutta saada jatkoaikaa. Todennäköisesti sama susi kävi Torinkylällä ihmisten jaloissa olevan koiran kimppuun. Vahingot eivät lopu, ennen kuin ongelmaelukka saadaan pois.

 

 

Lue myös

Minna Heikura Yle Kainuu 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/sotkamon_ongelmasusi_edelleen_liikkeella__kyllahan_tama_turhauttaa/7635306 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti